274 Limburgers moeten al in quarantaine na terugkeer uit rode zone

uim 275.000 personen hebben al een formulier ingevuld voor hun terugreis na een lang verblijf in het buitenland. De voorbije drie dagen dienden 4.238 Limburgers het formulier in. Gemiddeld gaven dagelijks 90 Limburgers aan dat ze terugkwamen uit een rode zone. Zij moeten verplicht in quarantaine, maar controle is er amper.

Volgens de FOD Volksgezondheid werd tot en met gisteren in totaal al 275.806 keer een terugreisformulier – een zogenaamd Passenger Locator Form (PLF) – ingediend. De voorbije drie dagen vulden 4.238 Limburgers dit document in: 3.132 keerden terug uit een groene zone, 832 kwamen uit een oranje zone en 274 provinciegenoten gaven aan dat ze in een rode zone hebben vertoefd.

Dat betekent dat er dagelijks gemiddeld 90 Limburgers melden dat ze terugkeren uit een rode zone. Die personen zijn verplicht om twee weken in quarantaine te gaan en moeten zich laten testen op corona. Maar controle daarop is er niet of nauwelijks.

“We kunnen zien of je je test hebt laten afnemen, maar of iedereen ook de quarantaine volgt, dat valt niet te controleren,” geeft woordvoerder Joris Moonens van Agentschap Zorg en Gezondheid toe. “Elke dag zijn er in Vlaanderen iets minder dan 1.000 mensen die uit een rode zone terugkeren. We moeten hierbij rekenen op de burgerzin. Als de regels niet worden gevolgd, zal het virus langer vrij spel krijgen en zullen de maatregelen langer duren.” Bron: Het belang van Limburg

Written by 

Related posts

Leave a Comment