Recordaantal oproepen voor partnergeweld in Limburg

De hulplijn voor vragen over geweld 1712 heeft vandaag al meer oproepen ontvangen voor partnergeweld dan in 2019 over het hele jaar. In Limburg alleen al gaat het in totaal om 184 oproepen vergeleken met 177 en 123 in de voorbije twee jaar. “De coronacrisis is een belangrijke factor in de toename.”
Sinds 2012 is in Vlaanderen het nummer 1712 actief, een professionele hulplijn voor alle vragen en meldingen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Wie denkt dat iemand in zijn omgeving – of hij- of zijzelf – het slachtoffer is van misbruik of geweld kan altijd anoniem bij 1712 terecht. Ervaren hulpverleners van de Centra Algemeen Welzijnswerk (CAW) en de Vertrouwenscentra Kindermishandeling helpen je er verder en staan klaar om vragen te beantwoorden.
Niet alleen door corona
Het aantal meldingen van partnergeweld is dit jaar sterk toegenomen. “Tussen 1 januari en 20 augustus ontvingen wij in Limburg 757 oproepen. Daar handelden er 184 of 24 procent over partnergeweld”, becijferde Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van 1712. “Op ruim acht maanden tijd zijn er dat nu al meer dan de 177 in 2019 of de 123 in 2018. Opvallend is dat de oproepen verhoudingsgewijs ook meer over partnergeweld gaan: 24 procent nu tegenover 21 en 15 procent de afgelopen jaren.” Volgens Van de Voorde speelt de coronacrisis een rol in de stijging. “Maar dat is niet het enige. Meer en meer mensen vinden 1712 omdat we meer in de media zijn geweest en campagne hebben gevoerd. Toch lijkt er een toename van intrafamiliaal geweld te zijn. Dat concludeer ik ook op basis van meldingen in bepaalde politiezones, een bevraging van UGent en de bevraging van het kinderrechtencommissariaat.”

Bron; Het Belang van Limburg

Written by 

Related posts

Leave a Comment