Personeel Recor gaat niet terug aan de slag

Doek is definitief gevallen: personeel Recor gaat niet terug aan de slag

Het personeel van de failliete meubelfabrikant Recor gaat niet terug aan het werk. Werknemers en curatoren zijn het niet eens geworden over een voorstel waarbij een deel van het personeel nog gedurende enkele weken zou doorwerken om nog een aantal bestellingen af te werken.

Het doek over de iconische meubelfabriek Recor in Hasselt is nu definitief gevallen. Het personeel verwierp het voorstel van de curatoren. Dat hield in dat een zestigtal mensen nog enkele weken aan de slag zou blijven om nog een aantal meubels af te werken. In ruil daarvoor zou een deel van de omzet opzij gezet worden in de vorm van een premie voor de ontslagen personeelsleden.

Zover is het echter niet gekomen. “De curator heeft echt wel zijn best gedaan om het plan te doen slagen”, aldus vakbondssecretaris Andres Vandereycken van de Algemene Centrale van het ABVV. “Hij vond zelfs de oorspronkelijke aandeelhouders bereid tot een geste, maar uiteindelijk was het sop de kool niet waard.” Naar verluidt zou er in het geval van een beperkte heropstart, afhankelijk van de omzet, 150.000 tot 225.000 euro worden uitgekeerd aan de ontslagen werknemers.

De meubelfabriek werd vorige week failliet verklaard nadat pogingen om een overnemer te vinden niets hadden opgeleverd. De afdeling zitmeubelen kon wel worden gered. Daardoor kan een dertigtal mensen aan de slag blijven. Met name de socialistische vakbond ABVV was snoeihard voor de aandeelhouders van Recor, die werdeb verweten het faillissement af te wentelen op de samenleving.

Meteen na het faillissement rijpte bij de curatoren het plan om een deel van de bestelde meubelen toch af te werken. Dat was de beste manier om een aantal voorraden weg te werken en toch nog wat geld in het laatje te krijgen om de schuldeisers te betalen. De potentiële omzet werd geraamd op anderhalf miljoen euro. De gedeeltelijke herstart was hoe dan ook geen gemakkelijke opdracht, want om de meubels af te werken, moesten ook nieuwe voorraden worden aangekocht.

Afgelopen vrijdag werd daar voor het eerst over onderhandeld tussen de curatoren en de vakbonden, zonder veel succes. Wel werd beslist om maandag nog een aantal meubels in te pakken die klaar waren om aan klanten te worden geleverd. Een technisch probleem stak echter stokken tussen de wielen.

Een lange vergadering dinsdagvoormiddag bracht ook geen oplossing. Een meerderheid van de werknemers verwierp het aangeboden voorstel “omdat het niet in verhouding stond met het aantal dienstjaren”.

Bron Het Belang van LImburg

Written by 

Related posts

Leave a Comment