Kerststad Valkenburg op losse schroeven

Een van de drie grote pijlers van Kerststad Valkenburg gaat niet door: de stichting die ieder jaar de kerstmarkt organiseert in de Fluweelengrot heeft besloten dat dit jaar niet te doen.

Dat zegt woordvoerder Nicole Ploeger van Stichting Valkenburg Events. De stichting huurt elk jaar de grot in de laatste maanden van het jaar.

Maatregelen
“We kunnen niet aan de maatregelen voldoen en dan ook nog financieel gezond blijven”, zegt Ploeger. “Er moeten veel maatregelen worden getroffen om te voldoen aan de regels die worden gesteld. En dat kost ook geld. Daarnaast weten we nu al dat we de bezoekersaantallen van de afgelopen jaren niet gaan halen.” Volgens Ploeger trekt de Fluweelengrot per jaar 130.000 bezoekers. Het zou het vijfde jaar zijn dat de stichting de Fluweelengrot zou afhuren.

Bezoekers
Volgens Ploeger kunnen er maar enkele honderden mensen tegelijk binnen zijn in de grot: “Wij kunnen maar één persoon ontvangen per tien vierkante meter, wat neerkomt op maximaal 300 mensen in de grot. Dan weet je al dat je financieel een groot verlies gaat lijden.”

Begrip
Ploeger zegt dat de Fluweelengrot het besluit van de stichting begrijpt: “Zij staan achter het besluit. Zij hebben het jarenlang zelf georganiseerd, maar droegen het over aan ons vanwege te hoge kosten. Dus zij begrijpen deze keuze ook wel. Ik denk ook wel iedere ondernemer. Je wil toch geen verlies schrijven onder de streep.”

Schade
De stichting nam de beslissing afgelopen week pas: “Natuurlijk is het geen fijne keuze. Maar je bent wel ondernemer in hart en hoofd. En je beseft je dat er maar een manier is om ervoor te zorgen dat je het evenement volgend jaar goed kunt organiseren, en dat is door het nu nièt te laten doorgaan. Gelukkig hebben we kosten als decoratie en beveiliging nog niet gemaakt, daardoor blijft de financiële schade, op personeelskosten na, beperkt.”

De stichting is wel aan het brainstormen op een alternatief voor de kerstperiode: “Maar grote evenementen zijn uitgesloten”, zegt Ploeger.

Kerststad
Met het wegvallen van de kerstmarkt in de Fluweelengrot is een van de drie pijlers van Kerststad Valkenburg weggevallen. De andere onderdelen van het decemberevenement zijn de Gemeentegrot en de parade. Naar verwachting gaat de gemeente op korte termijn bekendmaken hoe de donkere dagen voor Kerst er uit komen te zien in Valkenburg. Vragen daarover kon de gemeente nog niet beantwoorden.

Ploeger heeft ook contact gezocht met de andere organisatoren: “Zij begrijpen ook onze beslissing. Iedereen beseft dat bussen vol toeristen dit jaar de gemeente niet zullen bereiken.”

Bron: 1Limburg

Written by 

Related posts

Leave a Comment