4,16 miljoen coronasteun voor Limburgse OCMW’s

Heel wat OCMW’s gebruikten het coronageld al om laptops te kopen voor leerlingen.

OCMW’s in onze provincie krijgen 4,16 miljoen euro van de federale overheid om hulp te bieden aan wie financiële problemen heeft door de coronacrisis. “Maar we moeten het opgebruiken voor het einde van het jaar, en dat lukt niet”, klaagt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) aan.

In totaal trok de federale overheid 125 miljoen euro extra uit voor de OCMW’s in ons land. Daarvan gaat 4,16 miljoen naar de Limburgse gemeenten. Een deel van het budget is bestemd voor personeelskosten. Al moet de subsidie voor het einde van het jaar wel opgesoupeerd zijn. Het resterende geld wordt immers teruggevorderd door de overheid. “Veel te snel”, klaagt de VVSG aan. “Op die korte tijd krijgen we het gewoon niet op”, zegt woordvoerster Nathalie Debast. “Bovendien zullen er ook volgend jaar nog mensen bij ons komen aankloppen die de gevolgen van de coronacrisis voelen. Hen moeten we ook kunnen helpen.”

“Heel wat mensen hebben de afgelopen periode hinderpremies aangevraagd en gekregen”, zegt Ann Vanrompay van het OCMW in Heusden-Zolder. “Zij zitten voorlopig nog niet op droog zaad. Maar de crisis is ook nog niet voorbij. Denk maar aan de culturele sector, die nog altijd niet volledig opgestart is.” Bovendien kan de drempel naar het OCMW voor velen hoog zijn. “We verwachten dat veel mensen getroffen zullen zijn die nog niet bekend zijn bij het OCMW. Zij zullen pas hulp vragen als echt alle andere middelen uitgeput zijn. We proberen hen nu via verschillende kanalen te bereiken.”

Bron: Het Belang van Limburg

Written by 

Related posts

Leave a Comment