Sportief directeur Roeselare beloofde contracten voor seks

Jolan F. (25), sportief directeur van KSV Roeselare, zit in de cel op verdenking van zedenfeiten bij minderjarigen.

Jolan F. (25), de sportief directeur van voetbalclub KSV Roeselare, zit sinds vorige week in de cel op verdenking van aanranding en het aanzetten van ontucht van jonge voetballers. Volgens het gerecht zou hij minderjarige voetballers contracten hebben beloofd in ruil voor seksuele gunsten. De politie heeft al zeker vijf slachtoffers in beeld, maar sluit niet uit dat er nog meer zijn.

Niemand die het echt begreep bij voetbalclub KSV Roeselare — vorig seizoen nog in 1B — toen Antwerpenaar Jolan F. in juli werd aangesteld als de nieuwe sportief directeur. Niemand die al eens van hem had gehoord. Een volstrekt onbekend figuur van amper 25 jaar oud met een op zijn zachtst gezegd sjofel voorkomen tijdens zijn eerste persconferentie. Nog geen twee maanden later blijkt de argwaan bij spelers en stafleden terecht. Om te beginnen zijn er vermoedens van oplichting met loze beloften en vervalste contracten. Maar erger nog: Jolan F. zit sinds vorige week achter de tralies op verdenking van zedenfeiten. Het Antwerpse parket bevestigt aan onze redactie dat Jolan F. — die op een appartement in Berchem woont — vorige vrijdag werd aangehouden in een gerechtelijk onderzoek. Hij wordt verdacht van aanranding van -16-jarigen, het aanzetten en verkrijgen van ontucht van een minderjarige en grooming, waarbij een mogelijke dader het vertrouwen van een slachtoffer probeert te winnen om die persoon seksueel te misbruiken. Alles zou gebeurd zijn in de context van het voetbalwereldje. “De verdachte zou jonge voetballers benaderd hebben en hen een contract bij voetbalclubs beloofd hebben in ruil voor seksuele gunsten”, zegt het Antwerpse parket.

Geen spelers Roeselare betrokken

Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om spelers van zijn nieuwe club KSV Roeselare, dat na het verliezen van de proflicentie de ambitie koesterde om vanuit eerste nationale (de nieuwe naam voor eerste amateur) terug te keren naar het profvoetbal. Het betreft minderjarigen — onder meer uit het Antwerpse — die hij volgens onze informatie via sociale media en chatberichten benaderde en oneerbare voorstellen deed. Jolan F. zou daarbij zijn hoge functie als sportief directeur gebruikt hebben om zich te profileren als een man met een groot voetbalnetwerk. “De lokale recherche van de politiezone Antwerpen voert het onderzoek en daarin zijn op dit moment vijf minderjarigen tussen 13 en 18 in beeld als slachtoffer”, zegt het parket. “Maar in deze fase van het onderzoek valt niet uit te sluiten dat er nog meer slachtoffers zijn.”

Het gerecht acht de kans reëel dat er zich de komende dagen nog meer potentiële slachtoffers bij de politie gaan melden. Het onderzoek naar Jolan F. startte midden juni na een eerste aangifte tegen de twintiger. Maar ondertussen zijn er al een pak nieuwe aanklachten tegen hem. Ook vanuit KSV Roeselare, al draaien die niet rond zedenfeiten, maar wel om wanpraktijken over zijn beleid als sportief directeur. Het rommelt namelijk al weken binnen de club door vermeende fratsen van Jolan F. Die heeft geen enkele ervaring in de voetbalwereld, behalve wat korte avontuurtjes als jeugdtrainer bij diverse clubs en als voorzitter/doelman van een lokale amateurzaalvoetbalclub. Toch zag Diederick Degryse, de nieuwe CEO van KSV Roeselare, in hem blijkbaar wel de man om de West-Vlaamse club terug op de rails te krijgen in het nieuwe project KSV Roeselare 2.0.

Miljoenenbudget

Jolan F. wierp zich op als de man die met een miljoenenbudget — verkregen bij verschillende investeerders — heel wat moois voor de club kon betekenen. Maar een paar weken geleden lekte plots uit dat er mogelijk gesjoemeld werd bij contracten. Zo moesten spelers een deel van hun loon afstaan aan de sportief directeur. Bij niet-EU-spelers ging dat om zelfs om een kleine 6.000 euro van hun beloofde 8.000 euro per maand. De club stelde Jolan F. reeds in gebreke voor loze beloften en vervalste contracten. Ook het parket in Kortrijk bevestigt dat er ondertussen een onderzoek is gestart naar oplichting en valsheid in geschrifte.

Voor het dossier rond de verdenking van zedenfeiten verschijnt Jolan F. woensdag als verdachte voor de raadkamer in Antwerpen, die over zijn verdere aanhouding moet beslissen. Zijn advocate Issabel De Fré wenst geen commentaar te geven. Yves Olivier, voorzitter van KSV Roeselare, verklaarde maandagavond aan onze redactie dat hij niet werd ingelicht over de reden waarom Jolan F. in de gevangenis zit opgesloten. “Ik heb gehoord dat hij in hechtenis zit, maar ik weet niet waarvoor.”

Bron: Het Belang van Limburg

Written by 

Related posts

Leave a Comment