Maastricht zet in op herindeling met Meerssen

Als het aan de gemeente Maastricht ligt, is de ambtelijke fusie met Meerssen van tafel. De provinciehoofdstad wil alleen nog maar aan een herindeling meewerken.

Dat schrijft het Maastrichtse stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad.

Financiële problemen
Meerssen kan volgens het eigen college van B en W niet langer verder als zelfstandige gemeente. De wethouders zeggen dat Meerssen het financieel niet meer kan redden. Het begrotingstekort voor volgend jaar bedraagt 1,7 miljoen euro, oplopend naar ongeveer twee miljoen in 2023. Om de begroting sluitend te krijgen, moet er fors worden bezuinigd. En dat vinden de wethouders van Meerssen onwenselijk vanwege de gevolgen voor voorzieningen en inwoners. Daarom hebben ze gedreigd met opstappen als de gemeenteraad niet kiest voor een herindeling.

De gemeente Maastricht liet eerder al weten meer in een herindeling te zien. Met deze brief wordt dat nog eens benadrukt

Regiegemeente
In Meerssen denken ze daar vooralsnog anders over. Een meerderheid van de gemeenteraad kiest tot nu toe voor Meerssen als regiegemeente. Daarbij worden bijna 120 ambtenaren ondergebracht bij de gemeente Maastricht. Meerssen koopt dan taken in maar blijft bestuurlijk zelfstandig. De gemeente zocht anderhalf jaar geleden toenadering tot Maastricht voor deze ambtelijke fusie. Deze operatie zou Meerssen zo’n 4,6 miljoen kosten. Daarbij zou de gemeente jaarlijks nog eens 700.000 euro op moeten hoesten.

Nu de financiële situatie van Meerssen verslechtert, ziet Maastricht af van deze ambtelijke fusie. Het stadsbestuur schrijft ‘uitsluitend perspectief te zien in het opstarten van een traject gericht op herindeling’.

Bron: 1Limburg.nl

Written by 

Related posts

Leave a Comment