Gaat Meerssen 50 jaar later Amby achterna?

Exact 50 jaar geleden annexeerde Maastricht de dorpen Amby, Heer, Borgharen en Itteren. Maandagavond debatteert de Meerssense gemeenteraad over een eventuele fusie met Maastricht.

Het zit Ambinezen in hart en nieren Alphons Damoiseaux en Rob Plantaz nog steeds niet helemaal lekker dat het kerkdorpje in 1970 bij de gemeente Maastricht werd getrokken. “Iech bin geine Mestreechteneer, iech veul miech op en top Amie”, zegt Plantaz. “En bin er gruuts op dat iech es geboorteplaots Amie in mien paspoort höb stoon.”

Amiepedia
De beide heren maakten als twintigers de annexatie bewust mee. “De afscheidsavond van Amby hebben we als een groot feest gevierd”, zegt Damoiseaux. “Het was feest, want we hebben ons niet laten overrulen, wij zeiden Amie blief Amie”. En dat is het volgens de ras Ambinezen nog steeds. Sinds een aantal jaren werken ze samen met de Joonkheid van Amby aan Amiepedia, een Wikipedia-versie over de geschiedenis van Amby.

“We hebben inmiddels meer dan 300 artikelen en foto’s over de geschiedenis van ons dorp erop staan”, vertelt Plantaz.

Plakacties
Ondanks dat hun dorp nu al vijftig jaar bestuurd wordt vanuit de Markt in Maastricht heeft de Amby altijd zijn eigenheid kunnen behouden. “Dat is ook iets waar we naar hebben gestreefd”, geeft Plantaz aan. “Wij hebben destijds met plakacties en dergelijke geprobeerd om zoveel mogelijke mensen uit Amby in de gemeenteraad te krijgen, en dat lukte want bij de eerste verkiezingen waren dat er maar liefst vier.”

Oosten
Eén van die mensen is oud-wethouder Piet Keijmis, die rond de eeuwwisseling Amby probeerde te vertegenwoordigen in de raad. “Als wethouder stond je toch dicht bij het volk”, vertelt Keijmis. “En in die functie, maar ook als raadslid kon je die Ambinese belangen behartigen. De meest mooie dingen die in Maastricht tot stand zijn gekomen in de laatste vijftig jaar”, zegt de oud-wethouder met een grote glimlach op zijn gezicht. “Die zijn door de wijzen uit het oosten aangegeven en gesteund”, doelend op het feit dat Amby in het oosten van Maastricht ligt.

Bron: 1Limburg

Written by 

Related posts

Leave a Comment