Paarden zijn bang van ‘stokkenmannen’ in Kattevennen

Eén van de Stokkenmannen uit de 4,5 kilometer lange route in Kattevennen waar paarden angst van hebben. 

De 4,5 kilometer lange Stokkenmansroute werd aangelegd om wandelaars de weg te wijzen doorheen de mooiste plekjes van het bosrijke recreatieoord Kattevennen. De ‘stokkemannen’ zijn stuk voor stuk kunstwerkjes die de beleving in het bos op een hoger niveau moeten tillen. Sommige in kleine vormen, maar ook exemplaren van wel 5 meter hoog.

Voor mensen zijn ze grappig, maar paarden zijn er volgens hun ruiters niet zo blij mee. “Voor een paard komen die wezens bedreigend over”, zegt ruiter Peter Vander Perre. “De paarden kunnen dan gaan steigeren en op hol slaan. Het gaat mij niet om het pedagogische of esthetisch aspect van de route, wel vraag ik mij af waarom zoiets in een bos met twee aangrenzende maneges moet. Ik zie mezelf niet als ruiter onder die beelden stappen. Sommige beelden hebben zelfs uitsteeksels die gevaarlijk kunnen zijn. En ja, je kan de plekken vermijden waar die stokkenmannen staan, maar dan is het bos wel een heel stuk kleiner voor de ruiter.”

Fervent paardenliefhebber Jean Hendrix zegt dat paarden in die stokkenmannen een vreemd wezen zien. “Iets dat niet hoort in de natuur”, zegt Hendrix. “Ze kunnen het niet thuisbrengen. Ze gaan daar van schrikken en je kan niet altijd voorspellen hoe een paard daarop reageert.”

Bron: Het Belang van Limburg

Written by 

Related posts

Leave a Comment