Politiezone CARMA serveert eetbare lepel in de cel

Als eerste politiezone in het land gebruikt CARMA eetbaar bestek in de politiecel. Het gaat om een lepel op basis van maisolie, tarwe, bloem en zout.

Bij CARMA spreken ze over een win-winsituatie. “In het verleden probeerden wij al plastic en bamboe bestek. Maar daar gebeurden wel eens ‘ongelukjes’ mee. Het bestek belandde soms in het toilet. Gevolg was dat alles snel verstopt raakte. Deze lepel lost op in het toilet. Daarnaast was er nog het gevaar op zelfverminking. Niet dat dit al veel is gebeurd, maar toch”, beschrijft woordvoerster Marleen Smeyers. De dienst logistiek kwam vervolgens op het idee om over te schakelen op eetbaar bestek. “Alleen bleek het niet eenvoudig om te vinden. We moesten het laten overkomen uit India of via Amazon.com, maar dan ontstonden er problemen met de voedselveiligheid. Uiteindelijk zijn we bij de start-up Ecopoon in Verviers uitgekomen. De eigenaars mikten aanvankelijk op de horecasector zoals ijssalons, maar blijken nu eveneens een geschikte partner voor ons te zijn. Bovendien is deze door het FAVV goedgekeurde lepel uit ecologisch standpunt zeer interessant en hij is ook nog eens goedkoper dan een plastic versie.”

Wie in een politiecel belandt, zit maximaal 48 uur vast. Het vervolg is een ticketje gevangenis of de vrijlating. “Per 24 uur zijn er drie maaltijden. ’s Morgens een belegd broodje waarbij we bestek vermijden. Hetzelfde geldt voor het avondeten. ’s Middags is er een warme maaltijd. Dit is veelal een diepvriesschotel opgewarmd in de microgolfoven”, schetst Smeyers. Donderdagmiddag stond er tortellini mozzarella op het menu in de politiecel. Het enige bestek voorhanden was de ecologische lepel. “Een vork of mes is er niet. Met een lepel moeten onze bezoekers het elke maaltijd stellen en dat lukt ook.” Wij harkten een bakje pasta naar binnen. Het eten smaakte zoals u dat van celkost kunt verwachten. En de lepel? Die brak snel, maar smaakte niet onaangenaam. Een beetje zout. En die verkruimelt zoals een broodstengel of grissini.

Written by 

Related posts

Leave a Comment