Duitse buren slaan carnaval een jaartje over

In de aanpalende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wordt het seizoen ’20/’21 nagenoeg carnavalloos.

Dat hebben de belangrijkste carnavalsverenigingen in Keulen, Bonn, Aken en Düsseldorf afgesproken met de deelstaatregering, zo meldt de regionale omroep WDR.

Geen uitzondering
“Carnaval zoals wij het kennen zal in tijden van de pandemie niet mogelijk zijn,” zei Nathanael Liminski van de deelstaatregering na afloop van het overleg vrijdag. “Voor carnaval wordt geen uitzondering gemaakt.” Dat houdt in dat bijeenkomsten waar de geldende beperkingen niet kunnen worden nageleefd niet zijn toegestaan, ook niet in de buitenlucht.

Wel mogen er bijvoorbeeld carnavalsconcerten worden gegeven, zolang de geldende onderlinge afstand maar kan worden gewaarborgd.

Alcohol en drukte
Een alcoholverbod tijdens de dolle dagen kwam in het overleg ook nog ter sprake, maar tot een algeheel verbod komt het niet. Wel wordt grote steden geadviseerd plaatselijk het nuttigen van alcohol of samenscholingen te verbieden, in bijvoorbeeld risicogebieden.

Superspreader
Carnaval wordt beschouwd als een superspreader evenement, waar het virus door de grote mensenmassa’s en alcoholgebruik snel om zich heen kan grijpen. Saillant detail: de eerste uitbraak van corona in Duitsland was in februari in het dorp Langbroich in de gemeente Gangelt, net over de grens bij Schinveld en Sittard. Daar had een met het virus besmet echtpaar een carnavalsviering bezocht, waarna andere bezoekers ook in quarantaine moesten. De viering werd ook bezocht door enkele Limburgers die het virus daar opliepen. Duitsland beschouwt Gangelt vanwege die eerste besmetting als ‘ground zero’.

Bron: 1Limburg

Written by 

Related posts

Leave a Comment