Zeven aanhoudingen na vondst van twee drugslabo’s en een wietplantage

In het kader van drie afzonderlijke drugsdossiers lieten de onderzoeksrechters in totaal zeven mensen aanhouden. Zij worden verdacht van wietteelt of de aanmaak van synthetische drugs.

De huiszoekingen van woensdag in de Buksstraat in Lommel en op de Toekomstlaan in Neerpelt leidden inderdaad tot de ontdekking van een amfetaminelab. Het is het resultaat van verder onderzoek door de drugsafdeling van de federale gerechtelijke politie (fgp) van Limburg. Zij rolden vorige maand een amfetaminelab op in de Leopoldsburg en dat leidde de voorbije dagen tot de vondst van een ander labo voor de aanmaak van synthetische drugs in Lommel. In dat huis werd het labo aangetroffen terwijl aanmaakproducten in een garage van een woning op de Toekomstlaan in Neerpelt werden ondergebracht. Daarbij werd de volksgezondheid in gevaar gebracht. Verder onderzoek zal hierin meer duidelijkheid moeten geven, maar mogelijk werd het afval gedumpt via de wc en het bad en belandde het zo in de riolering.

Gevaar voor omgeving

Ook wijst het parket op het feit dat het labo zich in een woonwijk bevond. “Dat houdt allerlei risico’s in voor de omgeving. De fabrikanten hebben geen scheikundige kennis terwijl ze met gevaarlijke producten werken. Er is een risico op branden, ontploffingen en een groot risico op milieuverontreiniging door het dumpen van het drugsafval”, luidt het bij het Limburgse parket.

Gekoppeld aan de zaak werd in een bos in de omgeving van de Luikerweg in het Nederlandse Valkenswaard een conversielab aangetroffen. Daarmee maakt de bende zijn zogenaamde precursoren zelf aan door de initiële grondstoffen zelf te gaan bewerken. Het is een extra en gevaarlijke schakel binnen het productieproces. Het openlucht lab werd door de gespecialiseerde Nederlandse autoriteiten opgeruimd.

In het dossier werden tot nu vijf aanhoudingen verricht.

Ontmanteld labo in Kinrooi

Een tweede drugslabo werd dinsdag in de Nagelstraat in Kinrooi aangetroffen. Tijdens de huiszoeking namen de politiemensen van de zone Carma een chemische geur waar. Deze kwam van de garage en daar werd een ontmanteld chemisch lab gevonden. De 30-jarige bewoonster kon ter plaatse gearresteerd worden, maar de 36-jarige bewoner nam de vlucht toen hij de polite zag. Hij probeerde te ontsnappen door zich in het Maïsveld aan de Itterstraat te verschuilen, maar de patrouilles konden hem toch in de boeien slaan. Op een parking in Geistingen werd tot slot nog een 54-jarige Nederlander aangetroffen die mogelijk betrokken is bij de drugsproductie.

Het onderzoek is nog lopende. Voorlopig is een persoon door de onderzoeksrechter aangehouden. De voortzetting van het dossier ligt in handen van de fgp Limburg.

Bron: Het Belang van Limburg

Written by 

Related posts

Leave a Comment