Burgemeester vraagt Breeënaren om extra alert te zijn

Bree gaat naar een vooralarmfase. De laatste zeven dagen zijn er elf nieuwe coronabesmettingen gemeld in de stad, deelde het Agentschap Zorg en Gezondheid zondagmiddag mee aan burgemeester Van der Auwera. “Maandag beslissen we of de kermis van volgend weekend wel kan doorgaan.”

Of de elf besmettingen allemaal terug te brengen zijn naar de recente corona-uitbraak in drie Breese middelbare scholen, kon Liesbeth Van der Auwera (CD&V) zondag niet bevestigen. “Al zijn er wel al enkele positieve testresultaten binnen die terug te leiden zijn naar de betrokken scholen”, zegt de burgemeester. Vrijdag bleek dat zeven leerlingen en twee leerkrachten positief hadden getest. 121 leerlingen worden beschouwd als hoogrisicocontacten. Zo’n 240 scholieren gingen in quarantaine. Het merendeel van deze besmettingen houden verband met een repetitie van een musicalgezelschap in Bree. Naast andere bronnen was er ook een haard vanuit het jeugdhuis in Neeroeteren.

Vast staat dat het bij “de helft” van de nieuwe gevallen gaat over besmettingen binnen eenzelfde gezin. Agentschap Zorg en Gezondheid vindt dat er drempelwaarden overschreden zijn en vraagt de stad Bree om extra alert te zijn. Maandagvoormiddag komt de Breese crisiscel samen. Zo zal er beslist worden of de kermis van volgend weekend nog kan plaatsvinden. “Twijfelachtig in deze omstandigheden”, laat Van der Auwera al verstaan.

Het is duidelijk dat er ongerustheid is in Bree. Zondag was het druk aan de triagepost aan het Stift met mensen die zich willen of moeten laten testen. “Daar draaien ze nu drie shiften”, zegt de burgemeester. “We bekijken of we bijkomend kunnen ondersteunen door bijvoorbeeld beroep te doen op thuisverpleegkundigen, en of er eventueel een locatie moet bijkomen voor de triagepost, bijvoorbeeld een sporthal.”

Intussen deelt ook buurgemeente Oudsbergen in de klappen. Daar konden dit weekend de vormselvieringen in drie parochies – Meeuwen-Gruitrode, Neerglabbeek en Ellikom – niet doorgaan omdat daar schoolkinderen bij zijn die schoollopen in Bree en nu in quarantaine zitten. In Opglabbeek vieren volgend weekend de 12- en 13-jarigen hun vormsel. Daarover moet het bisdom nog beslissen.

De Gruitrodense en Neerglabbeekse catechisten hebben bij de families gepleit om het feest binnen de familiekring te laten doorgaan. Het is al de tweede keer dat het vormsel er werd uitgesteld door corona.

Bron: Het Belang van LImburg

Written by 

Related posts

Leave a Comment