Oud-wethouders Meerssen: ‘Ons werd zwart kijken verweten’

De drie oud-wethouders van Meerssen ontkennen dat hun brief over een herindeling bij Maastricht als een donderslag bij heldere hemel is gekomen.

In de brief van begin september zeiden de wethouders op te stappen als de gemeenteraad niet zou kiezen voor een herindeling bij Maastricht. Voor hen was dat de enige manier om het ‘kapot bezuinigen’ van de gemeente te voorkomen.

Oneigenlijk onder druk gezet
Een meerderheid van de gemeenteraad voelde zich oneigenlijk onder druk gezet en vond dat de wethouders gewoon een begroting moesten opstellen met een bezuiniging van 1,7 miljoen euro. Omdat ze dat niet wilden, kregen ze een motie van wantrouwen aan de broek. Daarop stapten de wethouders op.

Lariekoek
Maar volgens hen was al maanden duidelijk welke koers het college voorstond en is daar ook herhaaldelijk overleg over geweest. Het is dan ook lariekoek dat wij ineens met ons pleidooi voor herindeling kwamen, aldus ex-wethouder Paul Sanders van de progressieve lijst KIJK!!!. Zijn eigen partij steunde ook de motie van wantrouwen. Hij noemt de gang van zaken triest omdat een meerderheid van CDA, KIJK!!!, Lokaal DNA en Focus niet de realiteit onder ogen wilde zien.

Ziende blind en horende doof
Ex-wethouder Marly Heusschen van het CDA stelt dat ‘we elkaar zijn kwijtgeraakt, en niet alleen de afgelopen maanden’. Zij vindt dat de meerderheid ziende blind en horende doof is en zich heeft afgesloten van de financiële boodschap. Inclusief haar eigen CDA-fractie. “Er was twijfel over de gegevens en cijfers die wij aanleverden. Ons werd zwart kijken verweten. Maar nu is er chaos”, aldus Heusschen.

Besef van urgentie gemist
Oud-wethouder Jan Gulikers van de grootste fractie BRUG-M stelt bij de gemeenteraad het besef van urgentie te hebben gemist. Ondanks dat sinds april herhaaldelijk overleg heeft plaats gevonden binnen de coalitie. Volgens Gulikers heeft ‘boosheid’ ten opzichte van zijn partij sterk meegespeeld. BRUG-M was altijd voorstander van een herindeling en niet enthousiast over de regiegemeente.

Daarbij werden de meeste Meerssense ambtenaren ondergebracht bij Maastricht maar bleef de gemeente zelfstandig. “Bij onder meer de coalitiepartners leefde blijkbaar het idee dat wij de slechte financiële situatie wilden gebruiken om via een omweg een herindeling erdoor heen te drukken”, zegt Gulikers.

Bron: 1Limburg

Written by 

Related posts

Leave a Comment