Douanekantoor in Smeermaas wordt gesloopt

Het oude douanekantoor aan de oever van de Zuid-Willemsvaart in Smeermaas wordt tegen volgende zomer gesloopt. Het staat al jaren leeg en werd niet alleen slachtoffer van de tand des tijds maar ook van vandalen.

Het witte douanekantoortje staat onder aan de westelijke kanaaldijk van de Zuid-Willemsvaart in Smeermaas in het begin van de jaren vijftig. Meteen werd het erkend als internationale douaneweg voor de scheepvaart over een lengte van 75 meter vanaf de landsgrens met Nederland. Binnenschippers moesten er vanaf 1953 hun vrachten in- en uitklaren bij zowel de Belgische als Nederlandse douane.

Door het steeds dalende vrachtvervoer op de Zuid-Willemsvaart en de openstelling van de landsgrenzen ging het kantoor in 1992 dicht en werden de laatste douaniers elders gestald. Aanvankelijk werd het verlaten gebouw onderhouden door de eigenaar, de Vlaamse Waterweg, maar gaandeweg werd dat steeds minder. De jongste jaren werd er zelfs helemaal niets meer aan gedaan waardoor krakers, vandalen, druggebruikers en graffitispuiters zich er konden uitleven.

Asbest

Ben Nauwelaers van de Vlaamse Waterweg bevestigt dat het pand helemaal onderkomen is. “Maar we hebben er ook geen invulling voor. Het ligt in een zogenaamde reservatiezone die kan aangesneden worden bij een eventuele toekomstige verbreding van het kanaal. Het is erg moeilijk bereikbaar en toegankelijk. Het pand in de huidige omstandigheden verkopen is ook geen optie. De kosten om het enigszins in orde te zetten zouden ontzettend hoog oplopen. Het gebouw is bouwtechnisch onveilig en is energetisch helemaal niet in orde. Er zit trouwens asbest in. Daarom hebben onze diensten een sloopdossier opgestart waarvoor we binnenkort een omgevingsvergunning zullen aanvragen bij de gemeente. Wellicht zal het tegen volgende zomer afgebroken worden.”

Schepen van Ruimtelijke Ordening Sofie Martens (Open Vld) beseft dat het kantoor voor de buurt enige emotionele en nostalgische waarde heeft. “Het is echter niet beschermd en als gemeente kunnen we er ook niets mee”, zegt ze.

Bron: Het Belang van Limburg

Written by 

Related posts

Leave a Comment