Al twee van onze auto’s in de prak gereden

Al twee van onze auto’s in de prak gereden op dit kruispunt

De familie Wijnants-Bollen zag het afgelopen jaar al twee van haar auto’s vernield op het kruispunt van de Batticestraat met de Voerenstraat in Moelingen. Burgemeester Gaens erkent het probleem. “Maar helaas gebeuren er volgens het Gewest nog te weinig ongevallen, om echt grote ingrepen uit te voeren.”

Op 15 oktober vorig jaar raakte Maarten Wijnants voor de eerste keer betrokken bij een ongeval. “Een auto kwam uit de tegenovergestelde richting op de Batticestraat en reed plots voor ons in. Onze drie kinderen zaten op dat moment op de achterbank. Echt wel schrikken dus. Zelf heb ik aan de klap een whiplash overgehouden, waarvan ik vandaag trouwens nog steeds niet hersteld ben. Onze auto bleek nadien klaar voor de schroothoop.”

Het gezin was het eerste ongeval nog maar amper te boven gekomen, toen drie maanden later bijna hetzelfde gebeurde. “We brengen onze kinderen nu eenmaal via deze route naar school. Een echt alternatief is er niet”, zucht Maarten Wijnants. “Alwéér kwam een auto onverwacht het kruispunt overgereden, deze keer vanuit de Voerenstraat. En alweer zaten onze drie kinderen op de achterbank. Dezelfde buurtbewoonster die de eerste keer met stoffer en blik naar buiten kwam gelopen om de schade te helpen opruimen, kwam ook nu weer naar buiten gesneld. Zij wist al meteen hoe laat het was. En onze tweede auto? Die bleek helaas ook goed voor de schroothoop.”

Borden, strepen én knipperlicht

Maarten Wijnants schreef intussen de gemeente aan en die erkent volmondig het probleem. “Dit punt staat bij ons ook bekend als een gevaarlijke locatie”, aldus burgemeester Joris Gaens. “Deze ongevallen waren helaas niet de enige. Gelukkig heeft hier nog nooit iemand het leven verloren, maar veilig is het zeker niet. We hebben als gemeente ook al het één en het ander ondernomen. De Voerenstraat is onze bevoegdheid. We hebben er bijvoorbeeld stopborden laten zetten, stopstrepen geschilderd én nog knipperlichten voorzien. Het is dus wel duidelijk dat die bestuurders daar voorrang moeten geven, toch?”

“Helaas kan ik ook alleen maar vaststellen dat het desondanks toch nog mis loopt”, beseft burgemeester Gaens. “Het uitzicht op het kruispunt is door de bebouwing wat beperkt. Dat kan meespelen. De Batticestraat behoort dan weer toe aan het Vlaams Gewest en dus is het ook aan hen om het kruispunt opnieuw in te richten. We hebben daar in het verleden herhaaldelijk op aangedrongen. Jammer genoeg blijkt het kruispunt voorlopig niet ‘gevaarlijk genoeg’ te zijn. Uit de statistieken blijkt dat er in verhouding niet zo veel ernstige ongevallen gebeuren en het gewest geeft daardoor prioriteit aan andere knelpunten. Hoe dan ook vinden we de bekommernissen van deze mensen wel terecht.”

Woordvoerder Sep Van Dyck van het Agentschap Wegen en Verkeer Limburg kondigt aan dat er overleg komt. “We hanteren ongevallenstatistieken om onze prioriteiten te bepalen. “Daar zit natuurlijk wel wat vertraging op. Indien er recent meerdere ongevallen gebeurd zijn daar in Moelingen, willen we graag met de gemeente overleggen. We gaan dan de oorzaken van de ongevallen onderzoeken, en kijken of we de situatie kunnen verbeteren.”

Bron: Het Belang van Limburg

Written by 

Related posts

Leave a Comment