Fabriek op Chemelot stilgelegd na storing

Fabriek op Chemelot stilgelegd na storing: mogelijk overlast

In een van de fabrieken van SABIC op het Chemelot-terrein in Sittard-Geleen is zaterdagochtend een storing geweest.

Vanwege die storing kunnen omwonenden overlast ervaren.

Mogelijk poeder vrijgekomen
Toen de storing zich voordeed, is het interne veiligheidssysteem van de fabriek geactiveerd. Dat kan voor geluidsoverlast hebben gezorgd. Ook sluit Chemelot niet uit dat er polyetheenpoeder in de omgeving is vrijgekomen. Dit poeder is de grondstof voor de kunststofkorrels die worden gebruikt om kunststofproducten voor bijvoorbeeld levensmiddelen- of farmaceutische industrie te maken.

Volgens de GGD Zuid-Limburg is de hoeveelheid etheen-poeder die vrijkomt bij een storing op Chemelot niet schadelijk voor mensen.

Fakkel
Eerder op de ochtend communiceerde Chemelot in een persverklaring ook al dat er een fakkel te zien is boven Chemelot vanwege het opstarten van een onderdeel van de naftakraker op het terrein.

Vaker incidenten laatste tijd
Er zijn de laatste tijd vaker incidenten op het Chemelot-terrein. Op 21 september was er een hexaangaslek waardoor de omliggende snelwegen tijdelijk werden gesloten. Diezelfde dag werd er ’s avonds ook nog alarm geslagen om een ammoniaklozing en afgelopen zondag was er een grote stroomstoring waardoor er extra gefakkeld moest worden.

Het bedrijf onderzoekt de storing.

Bron: 1Limburg

Written by 

Related posts

Leave a Comment