Pelt opent eerste Babytheek in Limburg

Op 15 oktober start Pelt als eerste gemeente in Limburg met een Babytheek. 

Op 15 oktober start Pelt als eerste gemeente in Limburg met een Babytheek. In het Pelterhoekje kunnen gezinnen baby- en peuterspullen ontlenen voor een jaarlijks lidgeld van 20 euro.

Pelt begon het project twee jaar geleden al uit te werken na een oproep van Vlaanderen Circulair, een initiatief dat duurzaam ondernemen promoot. “Een Babytheek speelt in op twee zaken waar we als beleid op willen inzetten, namelijk duurzaamheid en het bereiken van kwetsbare gezinnen”, motiveert schepen voor Gezin Ann Van Dorpe (CD&V). “Tijdens het voortraject hebben we lang gezocht naar de geschikte vorm die gedragen wordt door verschillende partners. Voor Limburg is een Babytheek een nieuw gegeven, maar buiten de provincie bestaat het al vooral in stedelijke gebieden waar babytheken echt een netwerk vormen.” Op 15 oktober is het zover, en zal de Peltse Babytheek van start gaan in het ontmoetingsinitiatief Welzijnsschakel Pelterhoekje aan het marktplein in deelgemeente Overpelt. Hoe werkt het concreet? “Een beetje zoals een bibliotheek. Voor een jaarbedrag, 20 euro in dit geval, mag je een heel jaar spullen komen lenen: een buggy, een bedje of een badje… Die kunnen tot een half jaar uitgeleend worden. We gaan van start met allemaal nieuwe materialen waarvan we een deel op de kop hebben getikt via het voormalige Prémaman-filiaal in Pelt. In de toekomst kunnen we het aanbod gericht uitbreiden, afhankelijk van de behoefte die we vaststellen bij ouders. Om zo veel mogelijk gezinnen de kans te bieden om van deze dienst gebruik te maken, kunnen telkens twee items tegelijk ontleend worden.”

Luiers

Oppositiepartij Groen stelde op de gemeenteraad voor om een subsidiereglement uit te werken rond herbruikbare luiers. “We verkiezen om vanuit de Babytheek eerste in te zetten op het informeren en sensibiliseren rond herbruikbare luiers”, stelt de schepen. “Ze passen zeker binnen het verhaal van duurzaamheid, maar het is belangrijk om eerst een draagvlak te creëren.”

Het aanbod kan beken worden op www.gemeentepelt.be/babytheek. De Babytheek is geopend de eerste en derde woensdagavond van de maand en elke donderdagnamiddag. Maak wel eerst een afspraak via babytheekpelt@gmail.com. Op 15 oktober is er een openingsdag van 14.30 tot 17.30 uur.

Bron: Het Belang van Limburg

Written by 

Related posts

Leave a Comment