Met dank aan corona en onze nonchalance

Bij de politie Limburg Regio Hoofdstad (LRH) kwam tussen april en september tot het drievoud van het normale aantal klachten over computer crime binnen. “Facebook, Whatsapp, sms’en, email,… de criminelen wisselen van medium zoals wij van sokken. Vaak nog voor een van hun trucs is verbrand, toveren ze al een nieuwe uit hun hoed.” Maar ook corona joeg de cijfers de hoogte in.

In mei was er een duidelijke piek met 135 klachten in één maand. Bijna drie keer zoveel als het jaar voordien. Maar ook daarna bleven de aangiftes pieken. Op 1 september stond de voorlopige teller voor 2020 op 793 aangiften, ruim 160 meer dan over heel 2019. En dat zou nog maar het topje van de ijsberg zijn. Heel wat slachtoffers doen geen aangifte uit schaamte of omdat ze het bedrag soms te klein vinden om er aangifte voor te doen.

Computer crime is booming business, ook omdat het aantal kanalen waarop criminelen actief zijn, toeneemt. “Maar in het kort komt het hierop neer: mensen vanachter een computer op een snelle manier geld afhandig maken. En daarvoor hebben de criminelen tegenwoordig een waaier aan mogelijkheden”, begint Bart Appeltans, commissaris bij de recherche. Eén ding hebben de klachten die de politie binnenkrijgt gemeen: het slachtoffer moet minstens zelf een handeling doen voor de crimineel aan het geld kan. “En precies die handeling moeten we proberen te voorkomen. Mensen moeten echt leren om een gezonde vorm van argwaan aan de dag te leggen voor ze iets aanklikken. Ook al lijkt de mail van de deurwaarder, de notaris of de politie te komen. We zijn daar met z’n allen te nonchalant in geworden”, gaat David Delmans, hoofdinspecteur bij de lokale computer crime unit, verder.

Het aantal klachten bij de politie LRH ligt al sinds begin dit jaar hoger, maar corona heeft er een flinke schep bovenop gedaan. Niet alleen het aantal slachtoffers groeit exponentieel, de sommen die worden gestolen liggen vaak ook veel hoger. “Een sluitende verklaring hiervoor hebben we niet”, zegt hoofdinspecteur Gert Derwael. “Maar criminelen zijn zich duidelijk aan het heroriënteren. Ze weten heel goed dat er met dit soort criminaliteit een hoop geld te verdienen valt. En dat terwijl de pakkans relatief klein is. In ieder geval veel kleiner dan bij de ‘klassieke’ criminaliteit zoals inbraken en overvallen”, zegt hoofdinspecteur Gert Derwael. En dan is er uiteraard corona. Door de pandemie is de vijver van potentiële slachtoffers gigantisch vergroot. “De lockdown heeft er voor gezorgd dat we met z’n allen veel meer online kochten. Mensen zaten veel meer achter de computer. Om te shoppen, maar ook omdat ze zich eenzaam voelden en op zoek waren naar nieuwe sociale contacten.” En dat maakte dat de tafel voor de computercriminelen rijkelijk gedekt was. Zij hadden dat snel in de gaten en schakelden meteen een versnelling hoger. Ook de rechercheurs krijgen bijna dagelijks phishingmails binnen. “Hun werkwijze is intussen zo verfijnd dat zelfs een doorwinterde rechercheur een moment gaat twijfelen over de ‘echtheid’ van een mail. Die mannen zijn echt goed”, bekent ook Bart Appeltans.

Bron: Het Belang va Limburg

Written by 

Related posts

Leave a Comment