Belgen geven negatief reisadvies voor Limburg

België heeft Limburg uitgeroepen tot een code rood-gebied. Dat heeft grote gevolgen voor het grensverkeer.

De Belgische overheid raadt vanaf vrijdagmiddag reizen naar Limburg af. Belgen die er twee dagen of langer zijn geweest, moeten bij aankomst in eigen land een coronatest ondergaan en in quarantaine.

De maatregel is bijzonder lastig voor Limburg, dat een flink stuk grens en heel wat grensverkeer met België deelt.

Behalve Limburg gaat de maatregel ook gelden voor alle andere Nederlandse provincies, met uitzondering van Zeeland dat door België wordt beschouwd als code oranje-gebied.


Omgekeerd heeft Nederland de kleurcode voor het grootste deel van België (behalve het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de stad Antwerpen en de provincies Luik en Waals-Brabant) inmiddels weer van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) gezet omdat de quarantainemaatregel voor een deel van reizigers uit Nederland is opgeheven.


Maar er gelden wel bijzondere voorwaarden. Zo moeten Limburgers die naar België reizen met een verblijf dat langer duurt dan 48 uur een zogeheten Passenger Locator Form invullen met daarin een zelfbeoordelingsformulier. Dit formulier moet binnen 48 uur voor aankomst in België ingevuld zijn.

Na beoordeling als hoog-risico contact, moeten reizigers verplicht na aankomst in België in zelfquarantaine gaan en verplicht na vijf dagen een test laten afnemen. Alleen testen die zijn afgenomen binnen het Belgische systeem worden erkend.

De quarantaine mag onderbroken worden voor een noodzakelijk doel van de reis (bijvoorbeeld een zakelijke vergadering of begrafenis). Na een negatieve testuitslag mag de zelfquarantaine zeven dagen na aankomst worden beëindigd.

Het blijft dus mogelijk voor iemand uit Limburg om snel even de grens over te steken voor een tankbeurt of het inslaan van boodschappen. Maar het laat zich raden hoe welkom we momenteel zijn in België.

Written by 

Related posts

Leave a Comment