Hoofddoeken voortaan toegestaan voor personeel Delhaize

De aanpassing in het beleid van Delhaize dateert al van enkele maanden geleden, maar verliep bewust in alle stilte. “Voordien namen we op dat vlak niet echt een positie in”, zegt woordvoerder Roel Dekelver. “We werden dan ook bijna nooit geconfronteerd met het probleem. Nu hebben we toch besloten om ons beleid te actualiseren, omdat we een correcte afspiegeling willen zijn van de maatschappij. Daarom zijn alle hoofddeksels voortaan toegestaan, van petten tot hoofddoeken en keppels. Op voorwaarde dat de veilige werkomstandigheden niet in het gedrang komen en dat het gezicht zichtbaar blijft. Een boerka kan dus niet.”

Het beleid geldt enkel voor de supermarkten die door Delhaize zelf uitgebaat worden. “Zelfstandige uitbaters van AD Delhaize-filialen beslissen zelf welk beleid ze voeren, voor hen is het louter een advies”, zegt Dekelver. En dat ondervond de 21-jarige F.T. uit Genk aan den lijve toen ze solliciteerde voor een studentenjob bij AD Delhaize in Quartier Bleu in Hasselt. “Ze werd aangenomen, maar toen ze vroeg welke kleur hoofddoek ze moest dragen, kreeg ze van het interimkantoor te horen dat ze die niet mag dragen”, vertelt haar nicht Betul Tanriseven (24). “Mijn nicht is erg aangedaan, en wil liever niet zelf getuigen. Ze vreest namelijk dat haar kansen op de arbeidsmarkt dan nog kleiner zullen worden.”

Kettinkjes met kruis

Het was vooral de manier waarop de boodschap gebracht werd, die niet in goede aarde viel bij de studente. “In de e-mail stond dat ze het belangrijk vinden dat het personeel geen religieuze tekenen draagt, en dat ze het ook niet toelaten dat er een ketting met een kruis gedragen wordt. Maar ik geloof nooit dat ze op kettinkjes gaan controleren. Mijn nicht is een onschuldige jonge studente die gewoon graag wil werken. Maar nu is ze helemaal gedemotiveerd. Het kan toch niet dat we in 2020 nog steeds hierover moeten discussiëren?”

Bij het Hasseltse Delhaize-filiaal zeggen ze niet op de hoogte te zijn van de communicatie door het interimkantoor. “Maar het klopt wel dat religieuze tekens bij ons personeel in principe niet toegestaan zijn”, zegt zaakvoerder Bert Lambregts. “We doen dat om neutraliteit uit te stralen. We waren ook niet op de hoogte van het gewijzigde beleid van Delhaize. We hebben de studente en haar nicht vrijdag uitgenodigd voor een gesprek. We zullen onze visie toelichten, en hierover met hen in dialoog gaan.”

Written by 

Related posts

Leave a Comment