Staking bij De Lijn, hinder Limburg lijkt mee te vallen

Bij De Lijn vindt vrijdag een 24 urenstaking plaats. Ongeveer de helft van de ritten wordt niet gereden, maar in Limburg lijkt de hinder mee te vallen.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront (ACOD, ACV en ACLVB) is niet akkoord met de plannen om de belbuscentrale en het leerlingenvervoer te privatiseren tegen 2022. De vakbonden vrezen dat vijftig personeelsleden die zich bezighouden met die planning daardoor de overstap moeten maken naar een privébedrijf, waar ze geen garanties krijgen op werkzekerheid. Daarom besloten ze 24 uur het werk neer te leggen. “De onvrede bij het personeel wordt breed gedragen”, zegt vakbondssecretaris Jo Van der Herten (ACV)

Ongeveer de helft van de ritten in Limburg wordt niet gereden. Vooral in de steden is de hinder voelbaar. In Limburg gaat het dan om de stadsnetten in Genk (G-lijnen), Hasselt (H-lijnen) en Sint-Truiden (S-lijnen). Ook op deze lijnen is er vanochtend heel wat hinder: Diest-Beringen (7), Sint-Truiden-Oreye (26), Hasselt-Maaseik/Maastricht (45), Dilsen-Rekem (64), Stokkkem-Uikhoven (65), Hasselt-Hulst (91), Hasselt-Rekem (20a) en Hasselt-Landen (21a). Een volledig overzicht van de hinder vind je hier.

Hasselt

De hinder lijkt wel netjes verdeeld, zodat vanochtend bij het station iedereen netjes en behoorlijk op tijd weggeraakte. “Ik moet naar de UCLL in Leuven en dat traject doe ik met de bus”, vertelt student Yacin aan het station in Hasselt. “Ik zou met de trein naar Leuven kunnen maar ik maak me weinig zorgen. De bus komt wel.”

Ook Yana moet naar school. In Stevoort. “Een vakbondsactie las ik hier net. Ik wist er eigenlijk niks van. Maar ik ben goed op tijd en ik verwacht dat de bus wel zal komen.” En zo gebeurde dat ook. Echte hinder? Aan het Hasseltse station was daar weinig van te merken.

Genk

Ook in Genk lijkt het een dag zoals doorgaans. Bussen van De Lijn rijden af en aan en leerlingen stappen in en uit de bus zoals ze voorgaande dagen ook al deden. Daarmee lijkt de aangekondigde staking niet meteen aan te slaan. Één van de passagiers was niet op de hoogte van de vakbondsactie. “Neen, niets van gehoord”, zegt de leerling die wacht op zijn bus naar het Atlascollege. “En als mijn bus niet komt ga ik gewoon weer naar huis. Ik zou het niet erg vinden”, grijnst de jongeman. Bestuurders willen amper reageren. “Het gaat vooral over chauffeurs die voor een privébedrijf rijden”, zegt één van de bestuurders die gewoon aan het werk is. “Ik denk dat de mensen van De Lijn bijna allemaal aan het werk zijn.”

Nakijken

De openbaarvervoermaatschappij raadt de reizigers aan om op voorhand te bekijken of hun tram of bus wel komt. Dat kan door via de app van De Lijn of via de website te zoeken naar de halte waar je wil opstappen. “Dat is de eenvoudigste manier om real time informatie te krijgen over de trams of bussen die aan hun halte stoppen”, zegt Astrid Hulhoven, woordvoerster van De Lijn.

De directie van de openbaarvervoermaatschappij is niet opgezet met de 24 urenstaking. “Staken is totaal onverantwoord in deze tijd waarin De Lijn zich moet meten met de privé”, stelt directeur-generaal Roger Kesteloot in een mededeling. “De vakbonden zetten hiermee de toekomst van De Lijn als geheel op het spel.”

Versterkingsritten

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) vraagt de private busexploitanten die instaan voor de versterkingsritten om deze ritten vrijdag uit te voeren, ook als de reguliere lijnbus niet komt opdagen. “Zodoende zullen er op diverse plaatsen enkel touringcars rijden om reizigers toch de kans te geven zich te verplaatsen”, zegt ze in een mededeling. Sinds 5 oktober worden deze private exploitanten ingezet tijdens de schoolspits. Het gaat momenteel om een 185 extra bussen.

Minister Peeters betreurt de actie. Ze wijst erop dat de werking van De Lijn momenteel voorwerp uitmaakt van een benchmarkstudie, een vergelijkende studie rond het openbaar vervoer in gelijkaardige regio’s. “Deze benchmark zal bepalend zijn om uit te maken of De Lijn toekomstgericht als interne operator kan blijven functioneren”, stipt ze aan.

Written by 

Related posts

Leave a Comment