Meest kansarme gemeenten: Heerlen en Kerkrade in top 10

Heerlen en Kerkrade behoren tot de tien kansarmste gemeenten van Nederland.

Dat blijkt uit een onderzoek van Bastian Ravesteijn van de Rotterdamse Erasmus School of Economics, waar de Volkskrant zaterdag over schrijft. Heerlen staat op plek 5, Kerkrade neemt plaats 10 in. De Friese stad Harlingen staat op nummer 1.

Inkomensverschil


De plaats waar iemand geboren is, zegt volgens het onderzoek veel over het inkomen dat die persoon als volwassene gaat verdienen. Voor dertigers kan het inkomensverschil oplopen tot wel 30.000 euro per jaar.

Gedetailleerd beeld


Volgens Ravesteijn is er dankzij zijn onderzoek voor het eerst een heel gedetailleerd beeld van de kansenongelijkheid in Nederland. “Daarmee kunnen beleidsmakers en andere onderzoekers veel beter bekijken hoe we de kansen van arme kinderen kunnen vergroten”, zegt de onderzoeker in het landelijke dagblad.

De kansrijkste gemeente van Nederland is volgens het onderzoek het Zuid-Hollandse Brielle. Het Noord-Brabantse Eersel staat op 2. In de top 10 meest kansrijke gemeenten staat geen Limburgse plaats.

Written by 

Related posts

Leave a Comment