Gemeenten mogen enkel nog binnen provincie Limburg samenwerken

Gouverneur Jos Lantmeeters.

Om de wildgroei aan samenwerkingsverbanden tegen te gaan, mogen Limburgse gemeenten weldra niet meer samenwerken met gemeenten uit andere provincies. Dat voorstel van de Vlaamse overheid wil de gouverneur nu met alle burgemeesters bespreken tijdens zijn ‘Ronde van Limburg’.

Lokale besturen werken vaak samen met andere steden en gemeenten. Denk maar aan afvalintercommunales, eerstelijnszones, vervoerregio’s, maar ook voor domeinen als wonen, toerisme, onroerend erfgoed en sociale huisvesting zijn er samenwerkingsverbanden. Zelfs voor het delen van personeel, het lokale zwembad of de organisatie van allerhande projecten slaan gemeenten de handen in elkaar.

Gemiddeld heeft een gemeente zo 68 samenwerkingsverbanden. Te veel, zo vindt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers. Daarom heeft hij Vlaanderen opgedeeld in dertien regio’s. Limburg is één regio en is met 42 gemeenten de grootste van Vlaanderen. Wat het aantal inwoners betreft, is enkel regio Antwerpen groter. “Zo’n regio is geen nieuwe bestuurslaag, maar een overlegplatform waar de burgemeesters centraal staan”, zegt Somers. “Gemeenten mogen nog verschillende samenwerkingsverbanden aangaan, maar enkel binnen de grenzen van een regio.” Met andere woorden: Sint-Truiden mag wel nog samenwerken met Nieuwerkerken of Borgloon, maar niet meer met Zoutleeuw.

Lees het hele artikel op Het Belang van Limburg

Written by 

Related posts

Leave a Comment