Straat al maanden half afgezet na illegale renovatiewerken

Na meer dan een half jaar is een deel van de Blijkstraat in het centrum van Beringen nog altijd afgesloten. In maart waren er scheuren verschenen in twee woningen na illegale renovatiewerken.

Op 2 maart verklaarde de burgemeester de huizen onbewoonbaar. Danny Horemans, de buurman van het pand waar de renovatiewerken waren begonnen, mocht half maart naar zijn woning terugkeren. Zijn dakterras is wel nog altijd ontoegankelijk verklaard.

Uit veiligheidsoverwegingen stutte de brandweer beide huizen met houten balken. Die balken staan tot op de openbare weg, en daarom plaatste de stad er hekken rond. Maar de buren zijn het beu dat hun straat nu al meer dan zes maanden half versperd is. “Al die tijd kunnen we niet parkeren voor onze huizen, en ook de verkeerssituatie is gevaarlijk. Maar niemand die er iets aan doet”, aldus buurtbewoonster Jennifer.

Gevaarlijke werf

Danny Horemans heeft intussen een klacht ingediend bij het stadsbestuur. “Ik heb alle begrip voor vertraging door de coronacrisis, maar dit kan toch niet blijven duren. Ik woon al maanden in een onveilige woning en als ik buiten kom, word ik aangekeken alsof ik een pand aan het kraken ben. De eigenaar van het pand waar de schade is veroorzaakt, woont daar zelf niet. Maar we zien er wel regelmatig andere mensen wonen. Ik heb al verschillende keren een klacht hierover ingediend bij de stad, maar we worden niet gehoord.”

Ook Amy, de buurvrouw van Danny, maakt zich zorgen. “Mijn buurman woont al maanden midden in een gevaarlijke werf. Zijn gevel blijft nieuwe barsten vertonen, en ook ik begin er te krijgen in de scheidingsmuur.” 

Buurvrouw Olga van het naaiatelier in de Onze-Lieve-Vrouwstraat heeft ook schade: “De hele buurt ligt ondersteboven en toch blijft die eigenaar doen waar hij zin in heeft. Dit zou het centrum van de stad moeten voorstellen… Ongelofelijk.”

De buurt is ten einde raad. “De jongste tijd hebben we veel last van ratten en ongedierte”, zegt buurtbewoonster Katrien. “We vragen dat het stadsbestuur zijn verantwoordelijkheid neemt zodat we weer op een veilige manier gebruik kunnen maken van onze straat.”

Nieuwe vergunning

Burgemeester Thomas Vints (CD&V) verklaarde de huizen in maart onbewoonbaar. De werken werden toen uit veiligheidsoverwegingen stilgelegd. “Er was geen bouwvergunning”, zegt Vints. “Ondertussen heeft de eigenaar voor de verbouwingen een omgevingsvergunning aangevraagd, en die is op 24 september verleend. Daarbij is expliciet gesteld dat de stabiliteit van de aanpalende woningen gegarandeerd moet worden en dat er voorafgaand aan de uitvoering van de werken een plaatsbeschrijving moet opgemaakt worden om er later bij eventuele schadegevallen naar te kunnen verwijzen. Ook het dakterras van de buur moet worden hersteld. In principe kan de eigenaar onmiddellijk starten met de werken. Wij zullen hem aanmanen om dat zo snel mogelijk te doen. Met de renovatie van het gebouw vallen de problemen weg die de buurtbewoners ondervinden. Het is natuurlijk niet aangenaam om in deze situatie te wonen.”

De eigenaar van het pand wenste dinsdagavond niet te reageren.

Bron: Het Belang van Limburg

Written by 

Related posts

Leave a Comment