Forse stijging van besmettingen in Genk

Nergens in Limburg won Covid-19 afgelopen week zoveel aan kracht als in Genk. Op een week tijd – van 19 tot en met 25 oktober – raakten maar liefst 386 inwoners besmet met het coronavirus. Vorige week dinsdag, op 20 oktober, was er een piek van 84 besmettingen op één dag. “We zien sinds vorige week inderdaad een versnelling van het aantal nieuwe besmettingen”, zegt burgemeester van Genk Wim Dries (CD&V). “Die besmettingen zijn niet terug te brengen tot één broeihaard maar zijn breed verspreid. Zo zijn er vooral besmettingen in gezinnen en in bedrijven, al zijn er ook heel wat linken met sport- en ontspanningsactiviteiten.”

Binnen Genk circuleert het virus momenteel vooral in Genk-Centrum en Oud-Waterschei, met respectievelijk 39 en 38 nieuwe besmettingen tijdens de afgelopen week. “We hebben met onze crisiscel, de eerstelijnszone en het ZOL in Genk samengezeten om de situatie te bespreken”, zegt burgemeester Dries. “We zijn voorstander van strengere maatregelen die vanuit Vlaanderen of Limburg worden opgelegd. Komen er vanuit die niveaus geen nieuwe richtlijnen, dan zullen we zelf actie moeten ondernemen.”

Rina Giribuola, huisarts in de Stalenstraat in Waterschei, bevestigt dat het aantal besmettingen bij haar patiënten exponentieel is toegenomen. “Tot twee weken geleden had ik geen enkele besmette patiënt, maar vorige week had ik er dertien op een week en dan wacht ik nog op de uitslag van tien testen”, zegt dokter Giribuola. “Heel wat besmettingen zijn terug te brengen tot een feestje in de Onderwijslaan. Het is één van de moeders van de feestneuzen die het feestje ontdekt heeft. Compleet onverantwoord. Daarnaast zijn er ook besmettingen geweest op een verjaardagsfeestje. De vader van de familie was wat verkouden, maar is toch naar het feestje gegaan. Achteraf bleek hij toch meer dan een verkoudheid te hebben, waardoor er mensen besmet zijn geraakt. Als je dat hoort, dan vloek je wel eens. In die zin denk ik dat het beter zou zijn om restaurants open te houden. Zo houd je tenminste de controle. Bij mensen thuis of in een zaaltje ergens achterin is controleren veel moeilijker. Daarom wil ik de mensen nog eens oproepen om de regels strikt op te volgen, want dat is de enige manier om te vermijden dat je het virus oploopt of doorgeeft.”

Bron : Het belang van Limburg

Written by 

Related posts

Leave a Comment