konijn houdt kerkhof van Wellen onkruidvrij

Woppie het konijn woont al meer dan vier jaar op het kerkhof in het centrum van Wellen. Eigenlijk weet niemand precies hoe het beestje daar ooit verzeild geraakt is. “Iemand moet hem daar toch uitgezet hebben”, denkt schepen van Begraafplaatsen Johan Cabergs (sp.a-ROB). “Misschien schuilt er wel een droevig verhaal achter? Wie weet ligt zijn baasje hier begraven? We weten het echt niet. We krijgen er alleszins totaal geen klachten over binnen. Integendeel, de meeste bezoekers vinden het net leuk dat het beestje daar rondhuppelt. Of het ons helpt om het onkruid te bestrijden? Tja, zo een konijn dat wroet natuurlijk wel wat. Maar we hebben het niet doelbewust in ‘dienst’ genomen”, lacht de schepen. “In principe zijn het de ploegen van de Wroeter die voor ons de kerkhoven proper houden. En die doen dat trouwens uitstekend.”

Bij de Wroeter waarderen ze desondanks voluit de hulp van Woppie het konijn. “Eigenlijk is het jammer dat er alleen maar een konijn zit op het kerkhof in het centrum”, zegt begeleider Tom Lacroix. “We merken duidelijk het verschil met de andere kerkhoven. Woppie is namelijk dol op de paardenbloemen die er groeien. Je gaat er geen enkele meer vinden tussen de graven. Het konijn eet ze netjes op, zodat wij ze niet meer moeten verwijderen. Handig toch? Met Allerheiligen zie je dat de mensen met een pot chrysanten in de ene hand en een wortel in de andere hand naar de begraafplaats komen. De chrysanten zijn voor hun dierbare overledenen, de wortel voor Woppie. Dat beestje lijdt daar geen honger. Eigenlijk wordt het zelfs rotverwend. Maar het doet dan ook wel wat terug voor de kost, hé? Mocht het ooit overlijden, dan overwegen we al om daar een nieuw konijn uit te zetten.”

Hok

Onbekenden hebben intussen zelfs een konijnenhok in elkaar getimmerd en naast een van de graven gezet. Daar kan Woppie tegenwoordig veilig de nacht doorbrengen. “Ik zou het echt niet weten wie dat konijnenhok daar op ons kerkhof gezet heeft”, zegt schepen Cabergs. “Wij als gemeente zeker niet. Maar ach, we zien dat de mensen het konijn graag hebben. Mensen vinden er troost, dus mag het van ons wel blijven staan.”

Bron: Het Belang van Limburg

Written by 

Related posts

Leave a Comment